Trainingen

schrijftrainingen

Ken je dat? Je moet een rapport of belangrijke mail schrijven en hebt daarvoor braaf tijd vrijgemaakt in je agenda. Je gaat zitten, opent een nieuw bestand of nieuwe mail en gaat schrijven. Na een (paar) uur schrijven en herschrijven heb je een tekst waar je best tevreden over bent. Het is een belangrijk stuk, dus je vraagt een collega om er nog even naar te kijken. En dan komt de reactie: je lezers blijken helemaal niet te snappen wat je bedoelt. Je krijgt vragen over zaken waarvan je dacht dat je die toch duidelijk had uitgelegd, of die je hebt overgeslagen omdat dat zo vanzelfsprekend is. Of je collega vindt dat je tekst te lang is, en dat je zinnen te lang en te wollig zijn.

Je zucht maar eens diep en gaat aan de slag met een volgende versie. Je denkt aan adviezen die je vaak hebt gehoord ‘Schrijven is schrappen’ en ‘Kill your darlings’. Dus dat doe je. Alle voorbeelden haal je eruit. Je stuk is nu een stuk korter. Helaas blijft de feedback hetzelfde. Nog een diepe zucht, en je begint maar weer aan de nieuwe versie. Het schrijven van dit stuk kost je veel meer tijd dan je voorzien had.

Is dat herkenbaar?

In mijn schrijftrainingen leer ik je hoe je het schrijven van zulke belangrijke stukken veel efficiënter kunt aanpakken. Door gestructureerd te werk te gaan, kun je in een of twee rondes een veel beter stuk schrijven.

Online trainen

De meeste trainingen geef ik online, via Zoom of Teams. Vaak is zo’n traject ‘blended’: een combinatie van oefeningen en uitleg in een online leeromgeving en livesessies waarin je feedback krijgt op stukken die je hebt geschreven of meer uitleg over onderdelen die je lastig vindt. De training kan gaan over wat jij het moeilijkst vindt: werkwoordspelling, grammatica, zakelijk e-mailen of zakelijk schrijven.