Taaltip: welke of die?

Taaltip: welke of die?

In de meeste taaladviesboeken staat al jaren dat welke verouderd is, maar in allerlei teksten komt het woord nog heel veel voor. Ook in veel schrijftrainingen komt het gebruik van het woord regelmatig ter sprake. Een paar van internet geplukte voorbeelden: ‘Wat betekenen de codes welke de Belastingdienst gebruikt voor aangiftes en aanslagen?’, ‘Deze is op natuurlijke wijze verkregen uit de gistcel, welke ook voor de productie van brood en bier wordt gebruikt’ en zelfs ‘Het aanzicht van het terras welke aan de overkant ligt.’

Langdradig

Op die laatste na zijn de zinnen grammaticaal correct, maar ik zou er het liefst een streep door zetten, en ik wijs cursisten er in elk geval altijd op dat ze dat welke beter kunnen veranderen in die.  Wat mij betreft knappen de eerste twee zinnen daar enorm van op. Welke is in deze zinnen niet fout, maar wel ouderwets en saai. Het geeft je tekst al snel een zweem van langdradigheid. En dat lijkt me voor vrijwel geen enkele tekst wenselijk.

Het-woorden

Het laatste voorbeeld, waarin welke verwijst naar het terras, is echt niet juist; welke kan alleen verwijzen naar een de-woord. Als je verwijst naar een het-woord, dan is alleen dat goed: ‘Het aanzicht van het terras dat aan de overkant ligt’ zou dus wel kunnen.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.