Taaltip: overzicht van signaalwoorden

overzicht van signaalwoorden

Taaltip: overzicht van signaalwoorden

Als je een zakelijke tekst schrijft, heb je als het goed is een duidelijk doel voor ogen. Dat doel kun je onder meer bereiken door het gebruik van signaalwoorden; je tekst wordt daar duidelijker van. In dit blog geef ik je meer informatie en een handig overzicht van signaalwoorden.

Wat zijn signaalwoorden?

Signaalwoorden, ook wel verbindingswoorden genoemd, zijn woorden als omdat, daardoor, ten eerste, dus, enz. Ze maken verbanden duidelijk op verschillende niveaus in je tekst. Het kan gaan om verbanden binnen een zin, tussen verschillende zinnen en tussen verschillende alinea’s. Hieronder vind je voorbeelden van het gebruik van signaalwoorden.

Verbanden binnen een zin

  • Wij zijn volgende week donderdag gesloten, omdat het dan Hemelvaartsdag is.
  • Als u uw aanvraag voor 1 maart verstuurt, hoort u uiterlijk 1 april wat onze beslissing is.

Verbanden tussen zinnen

  • Wij hebben uitsluitend zeer ervaren accountants in dienst. Daardoor bent u verzekerd van deskundig advies.
  • Deze woning zal zeker aan uw wensen voldoen. Ze is zeer ruim en is heel handig ingedeeld. Bovendien is er achter de woning een mooie tuin.

Verbanden tussen alinea’s

De werkdruk in het onderwijs is heel hoog. Hier zijn veel verschillende redenen voor. Hieronder bespreken we er drie.

Ten eerste zijn de klassen erg groot; er zitten vaak 30 leerlingen in één klas. Het kost veel tijd om die allemaal goed les te geven, omdat leerlingen nu eenmaal niet allemaal even snel leren.

Ten tweede zitten er in elke klas wel een paar leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben omdat ze veel sneller of juist veel langzamer leren. Voor al deze kinderen is een aangepast programma nodig.

Ten derde moeten leerkrachten alles wat ze doen administreren. Voor al die leerlingen met een eigen programma moet een handelingsplan worden opgesteld, dat vervolgens regelmatig geëvalueerd moet worden.

Wat voor signaalwoorden zijn er?

Je kunt signaalwoorden in categorieën indelen, gebaseerd op het soort verband dat ze aangeven. Er zijn bijvoorbeeld signaalwoorden van tijd, opsomming, tegenstelling en gevolg. Let erop dat signaalwoorden binnen één categorie niet zonder meer inwisselbaar zijn. Ze kunnen (subtiele) betekenisverschillen hebben (zoals vervolgens en daarnaast) of grammaticaal op verschillende manier gebruikt worden (zoals want en omdat).

Overzicht van signaalwoorden

Ik heb een handig overzicht van signaalwoorden gemaakt. Het is niet volledig; er bestaan nog veel meer signaalwoorden, maar dit zijn de meest gebruikte. Je krijgt dit overzicht gratis van me, maar in ruil daarvoor krijg ik graag je e-mailadres. Daar stuur ik je leuke en interessante tips.

  • (Je kunt je op elk moment weer afmelden.)
  • In het kader van de Europese Wetgeving moeten we je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.