Taaltip: ‘echter’ aan het begin van de zin

echter aan het begin van de zin

Taaltip: ‘echter’ aan het begin van de zin

Mag echter aan het begin van de zin staan? Ja hoor, dat mag zeker, maar of het ook verstandig is, is wat anders. Ten eerste is echter namelijk nogal formeel, en wat ouderwets, en ten tweede moet je even opletten met de woordvolgorde in de rest van de zin.

Formeel

In spreektaal komt echter niet zo heel veel voor; het is vooral een schrijftaalwoord. En ook dan komt het eigenlijk vooral voor in vrij formele teksten. In de meeste gevallen kun je beter het gewonere maar gebruiken. Let er wel op dat echter een bijwoord is en maar een voegwoord. Dat heeft gevolgen voor de woordvolgorde in de zin.

Woordvolgorde

Zoals gezegd, is echter een bijwoord. Dat betekent dat het op verschillende plekken in de zin kan staan: na de persoonsvorm, na het eerste zinsdeel of aan het begin van de zin.

  • De raad van bestuur is echter van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.
  • De raad van bestuur echter is van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.
  • Echter, de raad van bestuur is van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.

In dat laatste geval gaat het vaak fout: als echter aan het begin van de zin staat, staat het eigenlijk buiten de zin. Je zet daarna een komma, en begint dan pas echt met de zin. Niet juist is dus: Echter is de raad van bestuur van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.

Maar

Het voegwoord maar is vrijwel altijd een goed alternatief voor echter. Je kunt dit alleen op de eerste plaats van een (deel)zin zetten.

  • De ondernemingsraad is niet tevreden, maar de raad van bestuur is van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.
  • Maar de raad van bestuur is van mening dat de medewerkers op de juiste wijze zijn geïnformeerd.

Je kunt een zin dus prima beginnen met maar (net als en). Veel mensen hebben ooit geleerd dat dat niet mag, maar er is geen taalkundige reden om zulke zinnen af te keuren. In formele teksten is het wel goed om op te letten of je volledige zinnen gebruikt; dat gaat nog weleens mis.

Meer weten?

Wil je meer weten over het formuleren van goede zinnen? Dit komt aan bod in trainingen Zakelijk e-mailen, Efficiënt schrijven en natuurlijk in een maatwerktraject.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.