Taaltip: Een zin beginnen met ‘omdat’

zin beginnen met omdat

Taaltip: Een zin beginnen met ‘omdat’

Er bestaan schrijfadviezen van het type ‘Begin een zin nooit met …’, gevolgd door bijvoorbeeld de woorden ik, maar of omdat. In het algemeen ben ik sceptisch over stijladviezen die het woord nooit bevatten. Als je bewust een bepaalde stijlkeuze maakt, kan dat heel vaak prima. Maar bijvoorbeeld het advies om een zin nooit te beginnen met omdat begrijp ik gewoon niet. Er is namelijk echt geen bezwaar tegen.

Onderschikkend voegwoord

Omdat is een onderschikkend voegwoord, dat je gebruikt om een romp- en bijzin met elkaar te verbinden. Daarbij kun je twee volgordes hanteren: je kunt beginnen met de rompzin óf met de bijzin. Onderstaande zinnen zijn allemaal correct.

  • Omdat Jos zonder hulpmiddelen nog steeds onvoldoende uitrust, blijft hij onder controle.
  • Jos blijft onder controle omdat hij zonder hulpmiddelen nog steeds onvoldoende uitrust.
  • Zij neemt ontslag omdat zij verhuist naar de andere kant van het land.
  • Omdat zij naar de andere kant van het land verhuist, neemt zij ontslag.

Er is echt geen enkel bezwaar tegen de zinnen die met omdat beginnen. Dat laat al zien dat ‘Begin nooit een zin met omdat‘ als advies niet klopt.

Zelfstandig gebruikt

Wat ook wel gebeurt, is dat zo’n bijzin tot zelfstandige zin wordt gemaakt. Als antwoord op een vraag is ook daar geen enkel bezwaar tegen.

  • Waarom blijft Jos onder controle? Omdat hij zonder hulpmiddelen nog steeds onvoldoende uitrust.
  • Waarom neemt zij ontslag? Omdat zij naar de andere kant van het land verhuist.

Maar ook als de voorgaande zin geen vraag is, zie je weleens zelfstandige bijzinnen. Dat is wat informeler, wat niet altijd wenselijk is in een zakelijke tekst. Toch geldt ook hier weer: het is niet altijd fout. Als je dit bewust als stijlmiddel inzet, kan het prima. Hou er dan dus wel rekening mee dat je toon wat informeler en speelser wordt.

  • We hopen het niet, maar er kan een moment komen dat je je ontslag indient. Omdat je gaat verhuizen. Omdat je een andere baan hebt gevonden. Omdat je gaat freelancen. Zo maar wat redenen die we de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen.

Advies voor de praktijk

Het is dus zeker niet altijd fout om een zin te beginnen met omdat. Kijk wel altijd even hoe je zin in elkaar zit. Volgt er op de bijzin nog een rompzin? Dan hoef je verder niets te doen. Gaat het om een zelfstandige bijzin? Kijk dan even naar de context en de toon. Past de toon bij je doel en je lezer? Dan kun je de zin prima laten staan, maar als de context van je tekst erg formeel is, kun je wellicht toch beter je zin uitbreiden met een rompzin. Omdat je lezer er anders over kan vallen.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.