Taaltip: een aantal mensen is of zijn

een aantal is of zijn

Taaltip: een aantal mensen is of zijn

Welke zin heeft jouw voorkeur?

  • Een aantal mensen houdt zich niet aan de richtlijn om binnen te blijven.
  • Een aantal mensen houden zich niet aan de richtlijn om binnen te blijven.

Beide zinnen zijn juist, laten we dat vooropstellen. Ik heb zelf een voorkeur voor het meervoud, en daar ben ik lang niet de enige taalkundige in; ook Onze Taal en de Taalunie adviseren dit. Hoe zit het met dat woord aantal?

Congruentie

In het Nederlands passen de persoonsvorm en het onderwerp zich aan elkaar aan. Bij een enkelvoudig onderwerp hoort een enkelvoudige persoonsvorm en bij een meervoudig onderwerp een meervoudige persoonsvorm. Je zegt dus ‘De vrouw loopt op straat’ en ‘De vrouwen lopen op straat’. Dit verschijnsel heet congruentie.

In de zin ‘Een aantal mensen houdt / houden zich niet aan de richtlijn om binnen te blijven’ is een aantal mensen het onderwerp en houdt / houden de persoonsvorm. Maar is een aantal mensen nou enkelvoud of meervoud?

Woordsoort een aantal

Het woord aantal is vaak een zelfstandig naamwoord (zo staat het ook in bijvoorbeeld Van Dale): ‘Het aantal zieken neemt nog elke dag toe.’ Maar het kan ook een telwoord zijn, en krijgt dan altijd het lidwoord een erbij. Dat gebeurt ook bij een paar en een heleboel. De betekenis is dan ‘enkele’. Zo’n telwoord heeft geen invloed op de persoonsvorm, en dus staat die dan in het meervoud (vanwege het meervoudige mensen). Een duidelijke uitleg hiervan vind je ook op het weblog van de Taalprof.

Wat heeft de voorkeur?

Wat kun je nu als schrijver het beste doen? Ik zou zeggen: gebruik het meervoud; voor de meeste mensen klinkt dat het natuurlijkst. Op die manier werk je aan tekst in natuurlijk taalgebruik, en dat leest het prettigst.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten over grammatica? Schrijf je dan in voor de Opfristraining grammatica en leestekens.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.