Spellingtip: Kerst of kerst?

kerst of Kerst

Spellingtip: Kerst of kerst?

Het gebruik van hoofdletters is in het Nederlands tamelijk ingewikkeld. Of tenminste: er zijn heel veel verschillende categorieën, waardoor een en ander nogal onoverzichtelijk is. Bovendien stikt het van de uitzonderingen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het aankomende feest: is het Kerst of kerst, met hoofdletter of niet?

Hoofdletter bij feestdagen

Een van de vele categorieën bij het gebruik van hoofdletters is die over historische gebeurtenissen en feestdagen. De regel (16.L) is vrij eenvoudig geformuleerd: “Het woord waarmee we een feestdag of een historische gebeurtenis benoemen, krijgt een hoofdletter.” Iets verderop wordt dit nog aangevuld met de nuancering dat dit niet geldt voor samenstellingen met de namen van feestdagen. Je zou dus denken dat Kerst met een hoofdletter is. Het is immers de naam van de feestdag. Maar als je in de woordenlijst van het Groene Boekje kijkt, zie je daar kerst staan, met een kleine letter. Kerstmis is wél met een hoofdletter. Als je even verder kijkt, wordt het overigens nog gekker. Ook eerste kerstdag (en tweede) staat met kleine letters in de woordenlijst. Terwijl de meeste mensen dit toch zullen ervaren als de woorden ‘waarmee een feestdag benoemen’. 

Onze Taal

Gelukkig is er ook nog Onze Taal dat op zijn website en in de Spellingwijzer Onze Taal al heel lang ook bij Kerst en Eerste en Tweede Kerstdag de hoofdletters goedkeurt. Vrijwel iedereen vindt dat dit namen van feestdagen zijn, en wil ze daarom met een hoofdletter schrijven. Nou is het gelukkig ook nog zo dat de meeste mensen niet verplicht zijn om het Groene Boekje strikt te volgen – dat is alleen zo in het onderwijs en als je voor de overheid werkt. Het staat de meeste mensen dus volkomen vrij om Kerst en Eerste Kerstdag met hoofdletters te schrijven.

Samenstellingen met kerst

Overigens ben ik het wel eens met de nuancering over samenstellingen: woorden als kerstdinerkerstkransje en kerststal zijn met een kleine letter. Maar bij Kerstavond vind ik de hoofdletter dan weer niet zo gek.

Meer weten?

Wil je meer weten over spelling? Boek dan een spellingtraining!

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.