Spellingtip: is het ‘ZZP-er’ of ‘zzp’er’?

ZZP-er of zzp'er

Spellingtip: is het ‘ZZP-er’ of ‘zzp’er’?

Sinds een paar jaar ben ik zelfstandig ondernemer, maar ben ik nou ZZP-er, zzp-er, ZZP’er, zzp’er, zzp er? De juiste spelling is zzp’er. Hieronder leg ik uit waarom.

Hoofdletters of kleine letters?

Er spelen twee vragen: gebruik je hoofdletters of kleine letters en hoe schrijf je een afleiding van een afkorting. Ik begin met die eerste vraag: de afkorting zzp is in kleine letters. In het Nederlands gebruiken we liefst zo weinig mogelijk hoofdletters, omdat ze nogal veel nadruk geven. Afkortingen zijn dus meestal in kleine letters, behalve als het om eigennamen gaat (denk aan VVD, ANWB, enz.).

Afleiding van een afkorting

Het woord zzp’er is afgeleid van de afkorting zzp. In zulke gevallen gebruik je altijd een apostrof, en geen streepje. Andere voorbeelden zijn abc’tje, cao’s, PvdA’er.

Het lastige is dat je in een samenstelling met afkorting wél een streepje gebruikt. Je schrijft dus: zzp-netwerk, abc-boek, cao-onderhandelingen, PvdA-lid.

Hoewel dat verschil onlogisch lijkt, is het dat niet helemaal. In samenstellingen gebruiken we vaker een streepje, bijvoorbeeld voor de leesbaarheid in een woord als auto-onderdelen. En zzp-er ziet er misschien niet zo gek uit, maar cao-s wel. En om nou aparte regels voor verschillende soorten afleidingen te maken, dat is ook niet prettig. Kortom, dit is het minste van twee kwaden.

Meer weten?

In de Spellingtraining komt deze kwestie ook aan bod!

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.