Spellingtip: ik ga ervan uit

ik ga ervan uit

Spellingtip: ik ga ervan uit

Het is één van de grootste struikelblokken in de spelling: combinaties als ik ga ervan uit. Hoe bepaal je welke schrijfwijze juist is?

Wat is het werkwoord?

Om de juiste schrijfwijze van zulke combinaties te bepalen, moet je eerst bedenken wat het werkwoord is. In dit geval is dat uitgaan. Dat combineer je altijd met het voorzetsel van, wat dus een los woord is.

Ik ga ervan uit

Vervolgens heb je te maken met deze spellingregel: als er en een voorzetsel direct naast elkaar staan, dan schrijf je dat als één woord, behalve als het voorzetsel deel uitmaakt van het werkwoord. Van maakt geen deel uit van het werkwoord, maar uit wel. Dat leidt tot ik ga ervan uit. In de voltooide tijd schrijf je ik ben ervan uitgegaan. Omdat uit nu direct bij het werkwoord staat, schrijf je het eraan vast.

Voorbeelden

ik ga ervan uit
  • Ik reken erop dat je komt! (op hoort niet bij het werkwoord rekenen)
  • Denk eraan dat je de deur op slot doet (aan hoort niet bij het werkwoorden denken)
  • We houden ermee op! (mee hoort niet bij het werkwoord, op wel: ophouden met iets)

Veel mensen vinden dit erg lastig, maar er zijn twee geruststellingen: ten eerste is dit een spelfout die maar weinigen opvalt. Ten tweede heeft Onze Taal een geweldige lijst met voorbeelden, waarin je bijna altijd kunt vinden hoe je zulke combinaties schrijft.

Meer weten?

Wil je meer weten over lastige spellingzaken? Volg dan een Spellingtraining!

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.