Een goed begin is het halve werk. Dat geldt voor veel zaken, en zeker voor het schrijven van een goede tekst. Wie genoeg tijd stopt in een goede voorbereiding, heeft daar veel profijt van.
Meteen aan het werk
Veel mensen die een tekst willen (of moeten) schrijven, openen een nieuw document en gaan typen. Dat heeft een paar nadelen: vaak merk je al snel dat je nog niet alle informatie hebt die je nodig hebt, en moet je het schrijven onderbreken om uitgebreid onderzoek te doen.
Een groter probleem is misschien nog wel dat deze aanpak meestal niet tot de beste teksten leidt. Omdat je je gedachten nog niet geordend hebt, moet je dat al schrijvende doen. Dat zijn twee taken die veel van je brein vragen, en die dan ook slecht gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden. Natuurlijk kun je ook gewoon doorschrijven en later knippen en plakken, maar dat biedt zeker geen garanties voor een goede structuur.
Een derde probleem zit in het doel van je tekst: als dat niet duidelijk is, is het ook lastiger om te bepalen welke informatie je wel en niet moet opnemen. Dat leidt vaak tot veel overbodige informatie, die je tekst minder prettig leesbaar maakt. Een goede voorbereiding is van groot belang om het schrijven efficiënter te maken, én om je uiteindelijke tekst beter te maken. Maar wat houdt dat in, een goede voorbereiding?
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is meer dan alleen alle benodigde informatie voorhanden hebben. Het loont om voor je gaat schrijven niet alleen alle informatie bij de hand te hebben, maar ook om jezelf drie vragen te stellen, en – zeker in het begin – de antwoorden hiervan op te schrijven in een simpel schrijfplan. Zo moet je in elk geval weten voor je wie schrijft, en welk doel je met je tekst wilt bereiken. Ook is het van belang om te weten wat je belangrijkste boodschap is en tot slot moet je van tevoren nadenken over de structuur van je tekst: in welke volgorde ga je het allemaal op papier zetten. Als dit duidelijk is voor jezelf, heb je in elk geval een stevige basis voor je tekst.