Schrijftip: vermijd ‘zullen’ en ‘gaan’

vermijd zullen en gaan

Schrijftip: vermijd ‘zullen’ en ‘gaan’

Wil je bondiger schrijven, vermijd dan de werkwoorden zullen en gaan. Deze maken een tekst vaak omslachtiger dan nodig is. Als je weleens feedback krijgt dat je tekst zo lang of moeilijk leesbaar is, kan het zeker lonen om eens te kijken hoe je deze werkwoorden gebruikt.

Toekomst

Mensen denken nog weleens dat zullen, of gaan, nodig is om in het Nederlands over de toekomst te schrijven, maar dat is niet het geval. Meestal kun je gewoon de tegenwoordige tijd gebruiken, in combinatie met een tijdsbepaling.

  • Ik zal volgende week contact met u opnemen om de details te bespreken.
  • Ik neem volgende week contact met u op om de details te bespreken.
  • Op dit traject zullen komend weekend wegens werkzaamheden geen treinen rijden.
  • Op dit traject rijden komend weekend wegens werkzaamheden geen treinen.
  • Tijdens de bijeenkomst gaan we al uw vragen over ons product beantwoorden.
  • Tijdens de bijeenkomst beantwoorden we al uw vragen over ons product.

Krachtiger

Bovenstaande zinnen zijn allemaal bondiger, en krachtiger zonder zullen of gaan dan met. Dit zijn dus gevallen waar je deze werkwoorden prima weg kunt laten. Maar er zijn ook zinnen waarin de werkwoorden wél goed op hun plek zijn.

Wel gebruiken

Zullen gebruik je wel als je een voorstel doet (Zullen we vanmiddag even overleggen?) of als je een waarschijnlijkheid uitdrukt – je combineert het dan vaak met wel (De getallen zullen wel kloppen). Daarnaast kun je het ook gebruiken om een belofte te doen (Ik zal volgende week contact met u opnemen) of om over de toekomst te schrijven (We zullen volgend jaar een nieuwe vestiging openen), maar in die laatste twee gevallen kan zullen dus ook weggelaten worden.

Gaan kun je ook gebruiken om over de toekomst te praten – in spreektaal is dit zelfs gewoner dan zullen – maar ook hier geldt: het hoeft niet altijd. Gaan gebruik je vaak als je echt een concreet plan hebt: Na de lunch gaan we in groepjes werken aan een nieuwe teamvisie.

Vermijden?

Je hoeft de werkwoorden zullen en gaan dus niet helemaal te vermijden; ze kunnen heel goed een functie hebben. Ook als ze eigenlijk niet nodig zijn, kunnen ze je zin net wat minder stellig maken, wat soms wenselijk is. Maar beperk het gebruik wel.

Meer weten?

Dit onderwerp komt aan de orde in de training Efficiënt schrijven en de Individuele schrijfcoaching.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.