Schrijftip: schrijf namen correct

schrijf namen correct

Schrijftip: schrijf namen correct

Een foutloze tekst bestaat niet, maar de ene fout is erger dan de andere, als je het mij vraagt. Heel erg vind ik bijvoorbeeld fouten met namen. Dat ik daar zo gevoelig voor ben, heeft vast ook met mijn eigen naam te maken, waar veel fouten in gemaakt worden, maar ik ben zeker niet de enige. Mijn advies hierover is dan ook heel simpel: schrijf namen altijd correct!

Desinteresse

Een naam fout schrijven, komt op mij over als teken van desinteresse. Het lijkt je niet zo veel uit te maken met wie je te maken hebt. Daarom controleer ik altijd of ik iemands naam wel correct schrijf. Vaak genoeg zie ik mailings met de juiste naam in de adressering, maar fout in de aanhef (of andersom). En ook in rapporten, blogs of persberichten gaat het vaak fout. Soms zie ik zelfs verschillende versies van dezelfde naam binnen één tekst!

Wel of geen h?

Wat zijn bijvoorbeeld zaken om op te letten? Het aantal s’en in Jansen / Janssen, accenttekens in namen als Günter, Daniëlle of René / Renee / Renée, wel of geen h in namen als Benthe / Bente, Günter / Günther, een y of j in Yasmine / Jasmine, een c of k in Eric / Erik of Marc / Mark, de varianten van de / van der / van den, hoort el aan de naam vast of is het los? Bij anderstalige namen is het sowieso extra opletten. Voor internationaal bekende personen is er vaak een gangbare spelling (denk aan Poetin / Putin). Anders kun je het best even controleren (in een mail of op internet) hoe iemand het zelf doet, zodat je de naam correct schrijft.

Hoofdletters

Bij die tussenvoegsels als de, van de en el is het ook altijd even uitkijken met de hoofdletter. Als zo’n tussenvoegsel het eerste deel van de naam is in de zin, dan krijgt het een hoofdletter. Staat er al een voorletter of voornaam, dan niet. Voor Arabische namen ligt dit nog wat minder vast dan voor Nederlandse, maar het lijkt logisch om dezelfde conventie te volgen. Enkele voorbeelden:

  • Eline van den Berg, E. van den Berg, mevrouw Van den Berg, mr. Van den Berg
  • Casper Beek – de Jong, C. Beek – de Jong, de heer Beek – de Jong, mr. Beek – de Jong
  • Safae el Mourabit, S. el Mourabit, mevrouw El Mourabit, mr. El Mourabit

Meer weten?

In de training Zakelijk e-mailen ga ik in op dit onderwerp.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.