Schrijftip: kill your darlings?

kill your darlings

Schrijftip: kill your darlings?

Kill your darlings is een veelgegeven schrijftip. De adviseur bedoelt ermee dat je een mooie inval – die vaak de aanleiding is voor het schrijven van een blog of artikel – moet schrappen, omdat deze je boodschap verzwakt. Wat is de waarde van dit advies?

Mooie inval

Een blog of artikel begint vaak met een mooie inval. Je spreekt een klant of collega, leest iets in de krant of ziet iets op tv en denkt opeens: dáár moet ik eens wat over schrijven! En dus begin je je blog met het uitleggen van die inval: “Een collega zei laatst: …” Herkenbaar? Het probleem hiervan is, dat je lezer daar niet bij was, en dat je voorbeeld daarmee vaak minder aansprekend is dan je dacht. Bovendien is het risico groot, dat je te veel blijft hangen aan dat ene voorval, en niet duidelijk genoeg wordt wat je algemene boodschap is. En die algemene boodschap, daar gaat je nou juist om!

Voorbereiding

Hoe doe je dat dan? Volgens mij is het het best om te voorkomen dat je die mooie inval helemaal gaat uitwerken. Het is verstandig om niet meteen te gaan schrijven, maar eerst even na te denken over wát je nou eigenlijk gaat schrijven – de voorbereiding. In deze fase bedenk je wat de algemene boodschap of les is die uit het specifieke voorval te halen is. Daar bouw je je tekst omheen. Je kunt kijken of er dan nog plaats is voor de anekdote waar het voor jou mee begon, maar het kan ook heel goed dat die helemaal niet meer terugkomt in je tekst. Dat doet soms een beetje pijn, maar geloof me, je tekst wordt er beter van.

Breder gebruik

In de praktijk wordt Kill your darlings overigens wat breder gebruikt. Het kan ook gaan om mooie invallen die je tijdens het schrijven hebt, maar die eigenlijk te veel afleiden van je hoofdboodschap. Ook deze stukken kun je beter uit je tekst halen. En ook hier helpt een goede voorbereiding. Als je die hebt, weet je al grotendeels wat je gaat schrijven, en kun je snel beoordelen of die mooie inval bijdraagt aan je verhaal of niet. Zo niet, dan schrijf je hem niet op.

Meer weten?

In een individuele schrijfcoaching leer je werken met een goede voorbereiding, en dus ook hoe je kunt omgaan met die mooie invallen.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.