Nationale Redigeerdag

tips voor redigeren

Nationale Redigeerdag

8 maart is natuurlijk vooral Internationale Vrouwendag, maar enkele jaren geleden heeft de Amerikaanse Judy Beaver bedacht dat het vandaag ook ‘National Proofreading Day‘ is. Of, in het Nederlands: Nationale Redigeerdag. Erg uitgebreid wordt deze dag niet gevierd, en dat is eigenlijk wel jammer. Het redigeren van een tekst is namelijk een belangrijke laatste stap voordat je je tekst de wereld in stuurt.

Schrijven in fases

Het is handig om het schrijven van een tekst in grofweg in drie fases te doen: voorbereiden, schrijven, redigeren. Over het belang van een goede voorbereiding schreef ik eerder al. Als je weet voor wie je schrijft, en wat je ongeveer wilt schrijven, ga je over naar de schrijffase. In twee of drie rondes schrijf je een tekst, waar je inhoudelijk en wat betreft structuur helemaal tevreden over bent. En dan komt de laatste fase: het redigeren.

Redigeren van een tekst

Als je een tekst redigeert, zet je de puntjes op de i. Het is in deze fase eigenlijk niet meer de bedoeling dat je nog hele stukken tekst herschrijft (al kan dat soms wel gebeuren). Wat doe je dan wel? Je let natuurlijk op de spelling en het gebruik van leestekens. Als je twijfelt over de spelling van een woord, of over een bepaalde formulering, dan zoek je op wat de juiste of beste versie is (kijk voor spellingkwesties op spellingsite.nu en voor formuleringen op de site van Onze Taal). Let ook op de toon van je tekst: past die bij jou, je lezer en het doel van je tekst? Het is verstandig om je tekst langzaam, woord voor woord, door te lezen. Op die manier dwing je jezelf om echt te lezen wat er staat, en zie je fouten sneller. Let extra op bij namen: zijn die juist geschreven? Veel mensen vinden het heel vervelend als je daar fouten mee maakt; het staat nogal slordig. Tot slot kijk je ook nog naar de opmaak. Ziet de tekst er netjes uit? Gebruik je kleuren, grafieken en afbeeldingen op een goede manier?

Belang van redigeren

Wat is er nou zo belangrijk aan dat redigeren? Uit onderzoek is gebleken dat taal- en spelfouten een negatief effect hebben. Lezers vinden niet alleen de tekst slechter, maar hebben vaak ook minder vertrouwen in de deskundigheid van de schrijver. Dat is niet wat je wilt, lijkt me. Als je schrijft op je telefoon of tablet, redt redigeren je bovendien van autocorrect-blunders. Wat mij betreft is die Nationale Redigeerdag dus een goed idee. Probeer vandaag eens elke tekst die je verstuurt, of het nou een appje, een mailtje of een belangrijk rapport is, nog een keer helemaal door te lezen voor je op ‘verzenden’ verstuurt. Haalde je er nog een foutje uit?

5 tips voor het redigeren van je tekst

Meer weten?

Wil je meer leren over het redigeren van teksten? Kijk eens bij mijn schrijftrainingen, in al mijn trainingen zitten wel aspecten die met redigeren te maken hebben.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.