Schrijftip: maak eens een mindmap

mindmap tekst schrijven

Schrijftip: maak eens een mindmap

Mindmaps zijn vooral bekend van brainstormsessies en als studiemethode. Maar wist je dat je een mindmap ook heel goed kunt gebruiken bij het schrijven van een (zakelijke) tekst? Dat kan op verschillende manieren, maar altijd in de voorbereidende fase, dus voor je echt gaat schrijven. In deze blog geef ik een paar voorbeelden.

Een mindmap maken

Eerst even dit: hoe maak je een mindmap? Dat kan op verschillende manieren. Veel mensen vinden het prettig om dit op papier te doen, maar er zijn ook verschillende websites en programma’s waarmee het kan. Je kunt bijvoorbeeld ook post-it’s gebruiken en die op een muur of whiteboard plakken. Je zet het onderwerp van je tekst in het midden en daaromheen zet je steekwoorden die met het onderwerp te maken hebben. Op welke manier je dat doet, hangt af van het doel van je mindmap. Probeer eens wat methodes uit om erachter te komen wat jij het prettigst vindt werken.

Mindmap als brainstorm

Ook bij het schrijven kun je de mindmap als brainstormmethode gebruiken. Wat zou er allemaal moeten staan in een tekst over dit onderwerp? Markeer voor jezelf wat je al weet (en vul dat eventueel aan in de mindmap) en wat je nog moet opzoeken. Bij deze methode hoef je niet al te veel na te denken over waar je iets op je papier of scherm zet; je bent immers vrij aan het associëren.

Mindmap als structuurmiddel

Veel minder bekend is dat je een mindmap ook als structuurmiddel kunt gebruiken. Je kunt daarvoor de mindmap van je brainstormsessie gebruiken, maar je kunt ook meteen hier beginnen. Je moet in elk geval al goed zijn ingelezen in het onderwerp. Opnieuw zet je alles op papier waarvan jij denkt dat het zou passen in een tekst over dit onderwerp. Daarna ga je termen groeperen op deelonderwerp. Dat kun je doen door de steekwoorden met kleuren te markeren, door ze dichter bij elkaar te zetten of met onderstrepingen. Je zult zien dat er op deze manier clusters ontstaan. Vervolgens kun je onderzoeken of die clusters ook op elkaar aansluiten, en of je er een samenhangend verhaal van kunt maken. Deelonderwerpen die te veel afwijken, zul je moeten schrappen. Wat overblijft, kan een heel goed hulpmiddel zijn voor het schrijven van een goed gestructureerde tekst.

Meer weten?

Wil je zelf leren werken met een mindmap als basis voor een tekst? Dat komt aan de orde in een training Efficiënt Schrijven.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.