Schrijftip: een adviserende tekst afsluiten

adviserende tekst afsluiten

Schrijftip: een adviserende tekst afsluiten

Schrijvers zijn zich vaak bewust van het belang van een goede eerste zin, maar over de afsluiting van een stuk wordt minder nagedacht, lijkt het wel. Veel teksten gaan als een soort nachtkaars langzaam uit. Zonde, want daarmee wordt je tekst veel minder effectief. Daarom: hoe kun je een adviserende tekst goed afsluiten?

Tussenkopje

Zorg er allereerst voor dat je afsluiting duidelijk als zodanig herkenbaar is. Afhankelijk van de precieze inhoud van je tekst, kun je dat doen met een tussenkopje als Tot slot (hoewel dat beter past bij een informatieve tekst dan bij een advies), Conclusie of Advies. Op die manier kan je lezer makkelijk vinden wat je uiteindelijke advies is.

Conclusie

Als je schrijft volgens de piramidestructuur, heb je in de inleiding van je tekst je conclusie al kort aangekondigd. Aan het eind van de tekst trek je die conclusie natuurlijk nogmaals, maar nu meer onderbouwd door de argumenten die je in de kern van je tekst hebt genoemd. Leg ook duidelijk een verband met die argumenten: “Oplossing C is voor ons de beste keuze. Deze oplossing sluit het best aan bij onze werkwijze en biedt alle mogelijkheden die wij zoeken. C is weliswaar duurder in aanschaf dan A en B, maar er is minder scholing van het personeel nodig omdat het een uitbreiding is van de bestaande werkwijze. Op de langere duur zijn de kosten dus gelijk.”

Niks nieuws

Let erop dat er de afsluiting van je stuk geen nieuwe informatie of nieuwe argumenten meer staan. Dat hoort allemaal in de kern van je verhaal. Je conclusie of afsluiting is een afronding van het geheel. Wel is dit de plek waar veel dingen uit de kern samenvallen, leg dus duidelijk de koppeling tussen de vraag van je lezer, je antwoord daarop én de argumenten voor je advies. Op die manier rond je een tekst duidelijk af, en weet je lezer precies wat ze moet doen: jouw advies opvolgen!

Meer weten?

In een training Efficiënt Schrijven besteed ik natuurlijk aandacht aan de afsluiting van verschillende soorten teksten, en ook in een Individuele schrijfcoaching komt dit aanbod.

7 tips om betere e-mails te schrijven

Gratis e-boek

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van AV Taaltraining en begin vandaag nog met het schrijven van betere teksten. Het e-boek krijg je helemaal gratis.

  • In het kader van de Europese Wetgeving moet ik je de volgende toestemming vragen:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.