Schrijvers zijn zich vaak bewust van het belang van een goede eerste zin, maar over de afsluiting van een stuk wordt minder nagedacht, lijkt het wel. Veel teksten gaan als een soort nachtkaars langzaam uit. Zonde, want daarmee wordt je tekst veel minder effectief. Daarom: hoe kun je een adviserende tekst goed afsluiten?
Tussenkopje
Zorg er allereerst voor dat je afsluiting duidelijk als zodanig herkenbaar is. Afhankelijk van de precieze inhoud van je tekst, kun je dat doen met een tussenkopje als Tot slot (hoewel dat beter past bij een informatieve tekst dan bij een advies), Conclusie of Advies. Op die manier kan je lezer makkelijk vinden wat je uiteindelijke advies is.
Conclusie
Als je schrijft volgens de piramidestructuur, heb je in de inleiding van je tekst je conclusie al kort aangekondigd. Aan het eind van de tekst trek je die conclusie natuurlijk nogmaals, maar nu meer onderbouwd door de argumenten die je in de kern van je tekst hebt genoemd. Leg ook duidelijk een verband met die argumenten: “Oplossing C is voor ons de beste keuze. Deze oplossing sluit het best aan bij onze werkwijze en biedt alle mogelijkheden die wij zoeken. C is weliswaar duurder in aanschaf dan A en B, maar er is minder scholing van het personeel nodig omdat het een uitbreiding is van de bestaande werkwijze. Op de langere duur zijn de kosten dus gelijk.”
Niks nieuws
Let erop dat er de afsluiting van je stuk geen nieuwe informatie of nieuwe argumenten meer staan. Dat hoort allemaal in de kern van je verhaal. Je conclusie of afsluiting is een afronding van het geheel. Wel is dit de plek waar veel dingen uit de kern samenvallen, leg dus duidelijk de koppeling tussen de vraag van je lezer, je antwoord daarop én de argumenten voor je advies. Op die manier rond je een tekst duidelijk af, en weet je lezer precies wat ze moet doen: jouw advies opvolgen!
Meer weten?
In een training Efficiënt Schrijven besteed ik natuurlijk aandacht aan de afsluiting van verschillende soorten teksten, en ook in een Individuele schrijfcoaching komt dit aanbod.